Pollensæsonen og pollentyper i Danmark
Pollensæson og pollentyper

Pollensæson og pollentyper

Birkepollen, græspollen, bynkepollen kan give høfebersymptomer

Pollensæsonen strækker sig i Danmark over mange måneder – nogle år allerede fra januar og helt ind i oktober. Det er umuligt at slippe for pollen herhjemme. Både fordi der er så meget pollen i luften, og fordi f.eks. birkepollen kan flyve meget langt. Som pollenallergiker er det derfor meget vigtigt at få den rette behandling mod dine symptomer, da du ellers kan risikere at udvikle astma. Læs mere om behandling for pollenallergikere.

Februar - april: Hassel og el

Det er sjældent, at personer udvikler allergi alene over for hassel og el, men ca. 80 % af alle birkepollenallergikere får symptomer fra hassel og el. Det betyder, at symptomerne allerede kan begynde at vise sig i februar måned. Nogle gange endda i januar, hvis det har været en mild vinter. Både hassel og el starter med at afgive pollen fra middag og ca. 7-8 timer frem. 

Marts - maj: Elm

Hvis du har birkepollenallergi, kan du også få symptomer af elmepollen. De seneste par år har koncentrationerne af pollen fra elm dog været lave, fordi mange træer enten er gået ud eller fældet pga. elmesygen. 

April - maj: Birk

Pollenkalenderens højdespringer er birk. Den ligger nemlig nummer et på hitlisten over de træpollen, som mennesker med allergi over for pollen oftest reagerer på. Birkepollensæsonen er kort og meget intens – derfor kan birkepollenallergikere få meget kraftige symptomer. Birkepollen kan svæve i luften i flere dage og kan, alt efter vejrforhold, transpores med luften mange 100 km. Det betyder, at birkepollen kan komme helt fra Tyskland, Polen eller Finland. Det er særligt udfordrende at være birkepollenallergiker i Østdanmark, da der flere birketræer på Sjælland end i Jylland. Og det bliver kun endnu værre af, at vi hovedsageligt har vestenvind i Danmark, så pollenmængderne bliver blæst østover. Birketræer starter med at afgive pollen midt på dagen og ca. 7-8 timer frem. 

Maj - August: Græs

I midten af pollensæsonen dominerer græs. Hvis du har græspollenallergi, vil græssaften også give dig symptomer. Årsagen er, at de små dråber græssaft indeholder de samme stoffer som græspollen. Derfor kan du i princippet få symptomer året rundt, hvis du er i nærheden af nyslået græs. Græspollen flyver ikke så langt, men der vokser græs storset overalt, og sæsonen strækker sig over mange måneder, fordi de forskellige græssorter blomstrer forskudt af hinanden. Græs afgiver pollen fra om morgenen til først på aftenen. 

Juli - august: Bynke

Der findes flere bynkesorter i Danmark, men det er især gråbynke, som giver personer med allergi over for bynkepollen problemer. Mælkebytte og krysantemum kan også give symptomer – dog ikke så hyppigt som bynke. Gråbynken er en almindelig udbredt ukrudtsplante, der vokser i vejkanter, på brakmarker og i skove. Gråbynken afgiver pollen fra solopgang til om formiddagen. 

August - oktober: Bynkeambrosie

Årets pollenkalender rundes af med bynkeambrosie, som normalt gror i det sydlige Europa, men har spredt sig til Danmark i takt med de stigende temperaturer og via importeret fuglefrø. Plantens pollen kan sprede sig over meget lange afstande. Pollen fra bynkeambrosie er stærkt allergifremkaldende og kan forårsage astmaanfald. 

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.